Хората с тежка форма на диабет, с високо кръвно налягане и

...
Хората с тежка форма на диабет, с високо кръвно налягане и
Коментари Харесай

Шофьорите с високо кръвно и тежка форма на диабет може да загубят книжките си

Хората с тежка форма на диабет, с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми могат да изгубят правото си да карат съгласно разпоредба, която здравното министерство готви, с цел да ограничи злополуките на пътя.

От ведомството обясниха пред bTV, че възбраните важат единствено при тежките форми на тези болести, когато има риск водачът да загуби схващане зад кормилото.

Правилата би трябвало да влязат в действие от следващата година. За тях ще се следи при взимане или при възобновяване на брошура.

Според статистиката към 2 млн. души у нас са наранени от сърдечно-съдови болести и към половин милион от диабет. „ Може да е доста хубава наредбата, само че осъществяването няма по какъв начин да се откри. Ами в случай че човек с диабет минава по пешеходната пътека и получи хипогликемия и провокира злополука? Да спрем хората с диабет да вървят тогава? ”, попитаиронично доктор Румен Богданов, ръководител на Асоциацията на диабетиците в България.

„ Наредбата е от 2011 година, през 2016 година има смяна, това е третата ѝ смяна в този момент. Сега тази разпоредба позволява на хората с някои заболявания да ръководят. Това не значи да се отнеме книжката, а да не се издаде здравно удостоверение, което споделя, че подобен човек не може да ръководи ”, коментира някогашният шеф на КАТ Алекси Стратиев.

„ Това е единствено план, ще желаеме персоналният доктор да преценя. Всеки обаче съзнателно може да прикрие болестта си, тъй като другояче може да загуби работата си ”, разяснява доктор Георги Миндов, ръководител на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари.

„ Хората с диабет са с два вида на болестта – вид 1 (инсулинозависим) и вид 2. Огромната група от хора с диабет вид 2 са на таблетки, не на инсулин, и хипогликемията е доста рядко събитие при тях ” уточни доктор Бoгданов.

„ Би могло да има връзка сред пътната полиция и способените експерти. Има да вземем за пример и доста психологично заболели хора, които са зад кормилото ”, уточни Стратиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР